Comfortabel op je plek of toch tijd voor een nieuwe baan?

Zo weet je of het tijd is om te switchen.

Een vast contract. Zekerheid. Fijne collega’s of loyaliteit naar je huidige werkgever. Allemaal redenen om lekker te blijven werken waar je nu aan de slag bent. Maar toch kan het zijn dat er een stem in je achterhoofd zegt: ‘wordt het niet eens tijd om..’. Het is goed om met regelmaat over je carrière na te denken. Het is immers de plek waar de meesten van ons het grootste gedeelte van de week doorbrengen. Dat stemmetje kan voor onrust zorgen en betekenen dat je eigenlijk écht niet meer op je plek zit. Herken jij je in de volgende belangrijke punten? Dan wordt het tijd om die overstap te wagen. En dan vind je onderaan deze blog ook gelijk een aantal tips over hoe je dat aan moet pakken 😉. 

Niet gewaardeerd

Je collega krijgt een schouderklopje voor werk waar jij ook aan hebt bijgedragen. Een nieuw teamlid gaat aan de slag voor een gelijkwaardig (of hoger) salaris. Die promotie gaat toch naar een ander. Je niet gewaardeerd voelen is frustratie nummer 1 voor veel werknemers en de voornaamste reden om verder te kijken op de arbeidsmarkt. Iedereen wil immers horen dat hij of zij goed werkt levert. En bij voorkeur staat daar een leuke beloning tegenover zoals salarisverhoging, een bonus of simpelweg de erkenning door een leidinggevende. Gebrek aan waardering, zorgt voor een rem op persoonlijke ontwikkeling. Wat op de lange termijn een andere richting aan jouw carrière kan geven. 

Werkplezier is weg

Met tegenzin ga je naar kantoor. Werkzaamheden stel je uit. Je bent snel afgeleid of je ervaart stress. Allemaal signalen dat het plezier in werken weg is. Toch nemen we minder snel actie, wanneer we geen plezier meer ervaren. Je hebt immers geld nodig. Als je je werk écht niet meer leuk vindt, zal er toch wat moeten veranderen. En snel ook, want voor je het weet zit je in een neerwaartse spiraal waar je niet meer uitkomt. Eindbestemming? Een burn-out.

Actie ondernemen dus. Zoek hierbij niet naar externe oorzaken. Vraag jezelf af waar je wél blij van wordt. Misschien is dat een betere werk-/privé balans of een wijziging in jouw takenpakket. Of moet je toch om je heen gaan kijken naar een baan waar je weer energie van krijgt.

Verveling

Misschien wel het belangrijkste punt om eens goed na te denken over wat je zoekt in een baan. Verveling. Weer dat zelfde telefoontje, weer een mail met informatie die je al kent. Wees in ieder geval eerlijk naar jezelf en stel de volgende vragen. Vertel je op een verjaardag nog trots over je werk? Voel je je betrokken? Kijk je uit om aan de slag te gaan wanneer ‘s morgens de wekker gaat?

Een gebrek aan interesse in je baan, leidt tot slechtere prestaties. Mogelijk verslechterd hierdoor zelfs de relatie met je leidinggevende of collega’s. Kortom een vicieuze cirkel. Tijd om iets te veranderen dus.

Verschillende paden

Waar je vroeger helemaal op 1 lijn zat, lijken jij en het bedrijf inmiddels een andere koers te varen. Zo wil jij misschien meer doen voor de mensen die bellen, terwijl de werkgever focust op commerciële doelen. Soms komt er een moment waarop deze twee niet meer tot een zelfde punt komen en dan wordt het moeilijk om hier iets aan te veranderen. Het bedrijf zal de visie niet zo snel aanpassen en jouw waarden zijn ook van belang. Pluspunt is wel dat je weet naar wat voor normen & waarden je op zoek bent bij een nieuwe werkgever.

Herkenbaar?

Dan is het tijd om eens wat dingen voor jezelf op een rijtje te zetten. Bij een nieuwe werkgever kom je wellicht beter tot je recht of kun je om een hoger salaris vragen. Maar misschien blijkt dat het wisselen van baan helemaal niet de oplossing is voor jou. En is een gesprek met een leidinggevende de aanpak om meer uitdaging in jouw werkzaamheden te krijgen. Een tijdelijke dip is namelijk écht wat anders dan een structureel probleem. 

Zorgt de optelsom ervoor dat je jouw carrièredoelen beter ergens anders invulling kan geven? Dan praten wij graag eens met je verder over de mogelijkheden. We delen in ieder geval alvast een paar tips zodat de zoektocht naar een volgende baan wat makkelijker wordt:

Blijf je inzetten voor je huidige werkgever
Solliciteren kost tijd en het is heel aantrekkelijk om dat onder de werktijd van je huidige baan te doen. Toch is het  misschien verstandiger om dat toch in alle rust in de vrije uren te doen. Je wil immers niet dat ze er per ongeluk achter komen dat je aan het solliciteren bent. Daarnaast is een positieve referentie heel wat waard!

Een smoes verzinnen? Beter niet
Recruiters zijn het gewend dat mensen nog aan het werk zijn. Daarom is een gesprek plannen tijdens de lunch of aan het begin/einde van de werkdag dan ook geen probleem. Wel kan dat betekenen dat je iets eerder weg moet naar een sollicitatiegesprek. Lieg dan liever niet tegen je huidige werkgever. Maar laat in het midden waar je heen gaat. Een privéomstandigheid is vaak een prima excuus. En soms moet je investeren door een (halve) dag vrij te nemen.

Wees niet negatief over de huidige werkgever
Eerlijk zijn over waarom je weg wil, moedigen we alleen maar aan. Bijvoorbeeld dat processen stoef lopen of dat er geen doorgroei mogelijk is. Wees hierbij echter nooit negatief over de huidige werkgever. Dit zet jou namelijk nooit goed neer. Want wie zegt dat jij over een paar jaar niet zo over jouw nieuwe werkgever praat

LinkedInprofiel updaten
Dit moet je zeker doen! Zo laat je aan je netwerk weten dat je open staat voor een nieuwe uitdaging. Pas je wel op? Met de standaardinstelling krijgen al jouw connecties een berichtje over de wijziging in status. Even ‘profielwijzigingen delen’ uitzetten dus.

Jobalerts instellen
Solliciteren kost tijd. En het grootste gedeelte van die uren spendeer je aan het afstruinen van internet naar jouw droombaan. Laat het zoekwerk door anderen doen en schrijf je in bij jobboard en stel een alert in met criteria. Zo krijg je dagelijks (of wekelijks) de vacatures die passen bij jouw zoekprofiel gewoon in de mail. En nog een kleine tip; check even of je je privé mailadres hebt opgegeven hiervoor!

Informatie over het schrijven van een goed cv, het voorbereiden op een gesprek of de onderhandeling van de arbeidsvoorwaarden vind je hierBekijk ook gerust een van onze andere blogs!