Hoe ga je de onderhandeling van de arbeidsvoorwaarden aan?

Voor veel mensen gaat het onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden gepaard met zenuwen. En dat is helemaal niet raar! In dit geval praat je namelijk wel over jouw toekomst en de mogelijkheden die daarin liggen. Hieronder vind je tips om het arbeidsvoorwaardengesprek zo succesvol mogelijk af te ronden.

Ook in dit geval geldt; wees goed voorbereid op het gesprek. Weet wat je wil en waarop je eventueel wil toezeggen. Wil je bijvoorbeeld flexibele werkuren? Of minimaal een bepaald salaris? Weet wat je waard bent en welke eigenschappen jij meebrengt. Wees daarnaast wel realistisch, zoek bijvoorbeeld van te voren op of die lease auto eigenlijk wel bij een soortgelijke functie hoort, of wat op de arbeidsmarkt gemiddeld aan salaris verdiend wordt.

Zorg dat je tijdens het gesprek een rustige en zelfverzekerde houding uitstraalt. Houd in gedachte dat de andere partij ook bepaalde wensen heeft en daarmee ook bepaalde grenzen. In het onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden is het juist de bedoeling dat jullie bij elkaar komen en beide tevreden de deur uit gaan.

Wanneer er tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek geen afspraak gemaakt wordt maar jouw (nieuwe) werkgever bijvoorbeeld nog moet overleggen, is het goed om na het gesprek bijvoorbeeld een bedank e-mail te sturen. Hierin kun je jouw argumenten nog eens noemen en vertellen waarom je vindt dat je dat salaris verdient.

Zijn jullie wel samen tot een afspraak gekomen? Laat deze afspraken dan zorgvuldig op papier zetten, zodat jullie het beide eens zijn over wat er is afgesproken.

Meer tips ter voorbereiding op jouw sollicitaties vind je hierBekijk ook gerust een van onze blogs!