Hoe maak je een goed cv?

Het schrijven van een goed cv is nog niet zo makkelijk, want hoe zorg je ervoor dat jouw cv opvalt? Hoe deel je alle interessante kennis en eigenschappen die jij bezit, zonder dat jouw cv acht kantjes lang wordt? Hieronder staan een aantal tips over de hoe een goed cv er uit ziet.

  • Houd het kort en bondig;
  • Pas je cv en de persoonlijke introductie aan de vacature aan;
  • Zorg voor een cv in een mooie lay-out;
  • Zorg dat je cv prettig leest;
  • Voorkom schrijf- en spelfouten;
  • Zorg dat je cv overzichtelijk is;
  • Verwerk je opleidingen en werkervaring in chronologische volgorde.


Allemaal leuk die tips, maar hoe schrijf je nou een goed cv en welke informatie verwerk je er in? Het allerbelangrijkste is dat je jouw cv goed op bouwt, zodat het logisch leest en je ook snel en gemakkelijk dingen terug kan vinden. Hieronder de volgorde die voor ons erg prettig werkt en de 11 stappen die je hiervoor kunt doorlopen!


Stap 1. Persoonlijke gegevens – Begin je cv allereerst met jouw naam. Je wilt immers dat wij weten wie je bent. Daarna volgen de rest van de persoonlijke gegevens, zoals jouw telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum, nationaliteit en of je wel of niet in het bezit bent van een rijbewijs. Ook kun je hier een linkje plaatsen naar bijvoorbeeld jouw eigen website of LinkedIn profiel.

Stap 2. Dan volgt de vraag, plaats je wel of geen foto van jezelf op jouw cv? Wij zijn een voorstander van wél een foto op jouw cv. Maar zorg er dan wel voor dat deze representatief is. Dus geen foto van 10 jaar geleden, of dat ene leuke vakantiekiekje in bikini of zwembroek. De foto plaats je bij de persoonsgegevens.

Stap 3. Na de persoonsgegevens geef je een korte introductie van jezelf. Een paar zinnen of enkel een paar woorden is al voldoende! Wat maakt jou nou zo uniek en dé perfecte kandidaat voor deze vacature?

Stap 4. In het volgende kopje benoem je jouw opleidingen. Begin hiermee met de meest recent afgeronde opleiding en ga daarna in chronologische volgorde terug. Zorg ervoor dat het wel relevant is! De basisschool hebben we bijvoorbeeld allemaal opgezeten en is daarmee niet echt interessant om te vermelden.

Stap 5. Onder het kopje werkervaring schrijf je bij welk bedrijf je hebt gewerkt, in welke functie en voor welke periode. Uiteraard begin je hiermee met je meest recente werkervaring en werk je in chronologische volgorde terug. Noem per functie ook de belangrijkste werkzaamheden die je uitvoerde.

Stap 6. Heb je al veel werkervaring? Noem dan alleen de werkervaring die relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Zo houd je het kort en overzichtelijk. Heb je gaten in je werkervaring, omdat je bijvoorbeeld een jaar een wereldreis hebt gemaakt? Benoem deze dan ook!

Stap 7. Heb je bijzondere resultaten gehaald tijdens je vorige baan? Bijvoorbeeld een project waar jij een bijdrage aan hebt geleverd, of een manier waarop jij jouw verkoopcijfers hebt verdubbeld? Het is zeker de moeite waard om deze dan ook te vermelden.

Stap 8. Na je werkervaring, is het nu tijd om jouw vaardigheden aan het cv toe te voegen. Wat zijn je sterke eigenschappen, welke talen spreek en schrijf je en met welke computerprogramma’s of online tools kun je overweg? Hier ligt namelijk een mogelijkheid om jezelf te profileren! Wie weet wordt jouw nieuwe werkgever juist heel enthousiast van het feit dat jij zeer goed Duits spreekt.

Stap 9. Heb je een EHBO-diploma? Of heb je een speciale cursus gevolgd voor een bijbaan? Of heb je een bepaald trainingstraject gevolgd en behaald? Schrijf deze dan weg onder het kopje trainingen en certificaten.

Stap 10. We gaan richting het eind van jouw cv en hier krijg je de gelegenheid om iets te vertellen over jouw hobby’s, interesses en bijvoorbeeld het vrijwilligerswerk dat je doet.

Stap 11. Tot slot is het goed om aan het eind van jouw cv referenties te noemen. Deze zetten jouw werkervaring extra kracht bij. Licht de persoon die je als referentie opgeeft hier van tevoren natuurlijk wel over in. Je kunt er ook voor kiezen om de referenties direct bij jouw werkervaring weg te schrijven.

Meer tips ter voorbereiding op jouw sollicitaties vind je hierBekijk ook gerust een van onze blogs!