Telefoonangst?

Zo kom je van je belangst af!

Klamme handen & een verhoogde hartslag. Het zweet breekt jou al uit als je er aan denkt om de telefoon op te pakken. Niet alleen is dat knap lastig wanneer je de monteur moet bellen omdat je cv-ketel kapot is, vooral in het werk kan het lastige situaties opleveren. Al is het maar om een collega een update te vragen over een lopend project. Tenzij je een baan hebt waarbij je puur administratief bezig bent, zal in veel gevallen telefonisch contact onderdeel van het takenpakket zijn. Zeker nu (gedeeltelijk) vanuit huis werken volledig geïntegreerd is.

Uit een onderzoek van de Autoriteit Consumenten & Markt is gebleken dat de belangst vooral bij jonge mensen voorkomt. Bijna 40% van de Nederlanders tussen de 18 en 30 jaar geeft namelijk aan bang te zijn om te bellen of gebeld te worden. Veel liever hebben zij contact via WhatsApp, mail of Instagram.  Telefoontjes worden uitgesteld tot het moment dat je er niet meer onderuit kom,  omdat de deadline nadert. En dat geeft alleen maar meer stress. Waarom we de telefoon niet zo snel (meer) pakken? Bewust of onbewust zijn we bang voor commentaar, kritiek of simpelweg een reactie.

Toch heeft bellen veel voordelen. Zo krijg je vaak veel sneller reactie. Vooral zakelijk gezien kun je soms niet uitstellen en zal je toch alle moed bij elkaar moeten rapen. Een goede voorbereiding is altijd de start. Zo begin je in ieder geval al zelfverzekerder aan het gesprek. Schrijf jouw introductie uit. En bedenk vragen (en antwoorden) die de ander kan stellen.

Haal adem. Echt. Een diepe ademhaling vlak voor je gaat bellen helpt ontspannen. Evenals hardop oefenen trouwens. En spreek daarbij de introductie hardop uit. Deze kan je natuurlijk al voorbereiden.

Verder kan het helpen om handsfree te bellen. Zo kun je tijdens het telefoneren rondlopen en gebaren met je handen. Op die manier voelt het meer als een ‘normaal’ gesprek. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat glimlachen helpt. Zelfs als je glimlach niet gemeend is 😉. Je hartslag, en daardoor stressniveau, daalt namelijk wanneer je lacht.

En tot slot is het gewoon doen. Hoe simpel dit advies ook klinkt. Je moet over die drempel heen en daar is de eerste keer best een beetje moed voor nodig. Maar geloof ons, het wordt echt makkelijker.

Informatie over het schrijven van een goed cv, het voorbereiden op een gesprek of de onderhandeling van de arbeidsvoorwaarden vind je hierBekijk ook gerust een van onze andere blogs!